Budda

Alla inlägg under februari 2011

Nu.

Av budda - 15 februari 2011 21:00

Jag har nyligen fått en diagnos. En obotlig tumörsjukdom som förvisso kanske inte kommer att vålla mig fler bekymmer (hitills 3 operationer, 4 inläggningar och förlusten av ett bröst med allt vad det inneburit med komplikationer,smärta...). Men den finns där och om jag får tumörer på fel ställen kan den bli dödlig. Så är livet. Shit happens.


Jag har även diabetes och högt blodtryck och det är det mitt liv skall handla om här. Och nu. Jag är den första att erkänna att jag inte klarat av att sköta min diabetes. Jag har arbetat och skött arbete, det har jag. Att arbeta är viktigt för mig. Jag har kämpat och hitills har det gått bra.  Jag har också ätit...sådant jag inte borde äta och i fantasimängder. Jag vet att jag leker med döden. Någon sa en gång att diabetes är lika farligt som cancer. Med det menade doktorn att diabetes bryter ner varenda organ i kroppen. Alla kärl. Blodcirkulation. Syn. Tänder (tandköttet). Jag förstår det. Är ganska insatt i ämnet. Jag oroar mig inte just nu men i bland tänker jag framåt och jag måste ta tag i detta. Helst i går.  


Jag har ett val. Vad är det som gör att en person vuxen,med rösträtt och kapabel att ta ansvar och fatta beslut och som har hjärtbesvär eller diabetes eller lungsjukdom inte sköter sig trots att man vet konsekvenserna som kan bli?

Jag har mött förståelse av doktorerna att jag på senare år haft mycket omkring mig och att man inte kan sköta allt och att diabetesen fått stå tillbaka.


Varför sitter jag uppe sent på kvällen när jag vet jag borde få in en bra sömnrytm och lägga mig ungefär vid samma tid varje kväll.

Nu får det bli ändring. Jag måste försöka välja bort mitt matmissbruk.

+ 4 kilo visar vågen sedan jag började arbeta efter sjukskrivningen.  

Jag har en mage som inga jeans når om (snart). Jag vet hur farligt bukfettet är och kanske kan jag pga sockersjukan inte rå på omfånget men jag kan stärka min kropp genom motion och träning. Motion är A och O för mig.

Jag behöver någon som säger åt mig: Vad/hur tänker du när du står där med godiset i handen på kvällen?

Jag skall uppriktigt försöka göra positiva förändringar. Rom byggdes inte på en dag. Mitt steg ett är att börja mäta blodsockret mer regelbundet. Det har jag inte gjort på flera år för jag vet det legat högt. Jag har inte tyckt det varit lönt.  

Jag har hos doktorn och diabetessköterskan berättat om mitt ätande och jag har bett om hjälp. Vädjat. Mer än en gång. Jag har till och med sagt vad jag behöver att de säger till mig men jag får inte den hjälpen.

Jag kan mer om mat och motion än vad de kan. Jag har varit hos dietist.


Ska morgondagen bli en dag som för mig i rätt riktining mot bättre mående eller skall det bli en dag som försämrar mitt fysiska mående?

Vem väljer det? Jo jag! Varför är det så svårt?

Ska jag gräva ner mig eller fortsätta vara positiv? Vara positiv så klart. Det finns bara en väg och den är framåt.   

Siffrorna på vågen är just...siffror. Jag skall fokusera på hur jag mår i kroppen. Detta handlar inteom bantning! Rom byggdes inte på en dag så allt sker inte över en natt men långsiktigt kan jag göra bättre val än jag gjort på senare år.

 Jag måste ta mig själv på allvar och när jag fick för mig att mäta blodsockret i kväll visade det dessa siffror.   

  

Ooops!

Jag har så mycket att vara tacksam över. Att jag skall på utredning för min tumörsjukdom får inte bli en anledning att tröstäta mer.

Snart kommer våren och jag kan börja cykla de dryga 15 km enkel resa

till arbetet. Jag kan powerwalka i parken. Jag har alla förutsättningar. Bla de allra bästa skorna.   Så nu kör jag!!!   Jag varvar med mitt älskade mindfulness, bearbetning av allt kring mastektomin, musik och litteratur om stress, meditation, välbefinnande, stunder på spikmattan, mina underbara hud- och hårvårdsprodukter m.m. Kunskapen finns men inte förmågan att omsätta allt?

Jag har i dag börjat skriva upp vikt, blodsocker och skall fortsätta så dagligen så får jag se vad som sker,om det kan motivera mig.  

Jag skall fortsätta undvika negativa bloggar och negativa människor (även om jag som exempel i går satt och lyssnade på en person som spred tråkigheter och jag kände hur jag drogs med och det var svårt att bryta  ). Detta handlar inte om att bli en ny Cindy Crawford utan om att göra förändringar för en bättre hälsa och starkare kropp. Ett steg i taget.  Inte viktväktarna. Inte LCHF. Inte GI. Inte pulver.


Detta är nog mitt längsta inlägg i denna bloggen.


Är du med mig? Jag behöver det!  





Av budda - 15 februari 2011 19:04

Uppe med tuppen som vanligt. Fick åka till arbetet då jag råkat få huvudnyckeln med hem. Den föll ur jeansen när jag skulle vika dem.  Handlade. Lagade storkok. Källsorterade. Bakade.

     

Hämtade mina MBT-skor.

     

Handlade  "svärmors tunga" och krukor för blomstercheckarna jag fick i går.   Det är skönt att vara i gång eller hur?

 

Vid 15.30 slockande jag på sängen. Trött, kände/känner mig inte riktigt kry. Nu väntar disken.

Jag tackar för besöket och önskar god natt!  (snart)  

Av budda - 14 februari 2011 19:04

Har du haft en bra dag?  

  

       

     

  

Jag har.   


Av budda - 13 februari 2011 18:16

En dag i lugnets tecken.

Sovmorgon.

Hemma-SPA.

Promenad. (Barmark  )

Förberedelser.

Sova på soffan.

God middag.

  


Hoppas du haft en bra helg.

  

Emma och Kitty tar det också lugnt.

  


Veckans tips är Vitamin C boost. Kommer från Body shop.

Jag lovar att du inte haft sådan len hud tidigare.   

Fungerar under sminklagret men ger lyster om du väljer att vara osminkad. Jag som aldrig använder foundation, primer o dyl gillar den skarpt. Doftar dessutom fräscht. Varför skynda in i duschen och stressa när man kan göra det till en härlig stund av väldoft och medveten närvaro? Hårbottenmassage, streching och ett härligt uppvaknande. Prova det i morgon!  

  


Uppdatering:


Blev rörd av en del av Lets dance Tinas svar i denna intervju i dag i AB.

 


Middagen:

   Mums! 

Av budda - 12 februari 2011 20:58

Det blir ett inlägg till tonerna från melodifestivalen.

Dagen har bjudit på härlig promenad i vårlikt väder.

    

Sedan blev det förberedelser inför middagen.

         

                                   

    

I natt vaknade jag av smärta och jag klev upp. Det visar sig att jag låg med armen mot röret som går längs väggen och det röret är varmt så jag har en brännskada helt enkelt.  Syns den? Den känns i alla fall! Aj.  

  


Tumhållning går i kväll till Mette och Isabelle.


Frid!

  

Av budda - 11 februari 2011 19:05

Jag fick en idé i dag!   Jag tog bussen ner på stan och tog sedan en härlig promenad hem. Den turen är roligare än att gå ner och ta bussen hem. Tror jag. Litet regn var det allt.

  

Köper du alla-hjärtans-dag-presenter?

I år har jag gjort det till de ´närmaste´ dvs lilla familjen.

En skall få denna.  

  

Jag besökte på vägen Body shop, Matas och Espresso house.

Vill prova Chai latte och köpte en burk. Jag är ingen tedrickare men jag smakade några munnar en gång och det doftar ljuvligt. Jag testar!  

Att göra räksmörgåsar, inte äta räkor tycker jag är roligt.   Har du något du tycker är extra roligt att laga eller dekorera? 

Denna bjöd jag bort i dag. Bröd, huvudsallad, ägg, majonäs, räkor, slanggurka, körsbärstomat, citron, dill och avocado. Uppskattat.

  

Denna med betydlgt färre antal räkor åt jag. Nu är jag hungrig igen så det blir nog mikropop. Mums.

  

I morgon skall jag bjuda bla min bror på helstekt marinerad fläskytterfilé

och det är något jag aldrig vare sig ätit eller tillagat förut.


Under förmiddagen lyssnade jag på sista cd´n av " Men hallå? Vad väntar du på - livet är nu" (från i går) och jag blev rörd. Tänkvärt!

Lyssnade också på en cd av Jon Kabat-Zinns "Vart du än går är du där" och det är så sant som det är sagt!   


Jag önskar en trevlig fedag kväll - var du än är, och att du får vara frisk.


Av budda - 10 februari 2011 21:46

Uppe i ottan. Tände ljusen i 4 kronorsstakarna från IKEA (man kan vända dem och ha långa ljus i   ).

  

Tog mig samman och rev ut innehållet i linneskåpet. Lade allt på plats. Hurra.   

   

Under tiden jag städade lyssnade jag på en ljudbok eller rättare sagt en föreläsning om balans, stress, relationer, arbete, egentid, ´utbrändhet´ och annat. Mycket bra. Jag log allt som oftast men fick även aha-upplevelser och mitt intresseområde ligger i detta ämne. Det är för mig nära till mindfulness. Jag har också lyssnat till en ledd meditation och det var så skönt och jag skall sätta mig med den i morgon.   

Jag skall läsa på och lära mer inom detta ämne.

  

Här är hon Lena i "Men hallå vad väntar du på - livet är bara nu".

I kväll var det dags för bion. Den 12 faldigt Oscarsnominerade The kings sppech.

  

Här är biogodiset:

  

Man kan beställa platser med extra utrymme för benen.Så gjorde vi.

  

På hemvägen svängde vi förbi postutlämningen.

Paket från eleven. REA på dessa.

  

Eftersom jag beställde tre varor från Max Factor fick jag en gullig neccesär med dessa prover. Jag blev glad.   

  

Viol har insprerat mig (tack) så jag har införskaffat avocado i dag. Hon gör fantastiskt fräscha sallader. Bilder på dem hade definitivt platsat här.     

I morgon skall jag förbereda för middagsbjudning på lördag. Det ser jag fram emot.   Jag är nöjd med mitt nya schema på nya arbetet. Har inget emot att arbeta kvällar och helger igen, jag minns från förr att jag uppskattade att arbeta kvällspass. Det är dessutom skönt att vara ledig mitt i veckan. Jag får egentid och har lust till att fixa hemma. 

När jag hörde föreläsningen i dag gick det upp ett ljus. Jag fick påminnelser och kände igen varningstecken. Dags att lyssna på vad min skruttiga kropp försöker förmedla?    


Trevlig helg!


Av budda - 9 februari 2011 22:13

I dag har jag hämtat ett par paket innehållande två cd-skivor med lugn musik och nya dvd´n Eat pray and love eller som den heter på svenska Kärleken, lyckan och meningen med livet. Julia Roberts i huvudrollen.

      

En mycket intressant bok precis i mitt intresse, 12 verktyg i KBT handlar bla om mindfulness som ligger mig varmt om hjärtat. De små böckerna som jag fyndade verkar innehålla trevliga kloka texter. Inte minst användbara i arbetet. Härliga böcker. Hoppas få tid att läsa och lära.


         

I dag blev det en delad pizza med minstingen. Blodsockret var nere vid fotknölarna efter arbetsdag och handling.  

   

Ännu ett (för mig) nytt choklad. Jag har inte tjuvsmakat men macadamia är en goding så... Faktum är att jag numera tycker att mjölkchoklad är för söt. Föredrar du ljus eller mörk?  


     

Om inget oförutsett händer är jag ledigt till nästa vecka.

Jag borde

* ta mig tid att skriva ett brev till Cliff.

* städa.

* Köpa och förbereda mat till lördagens bjudning.

* läsa någon av de nya böckerna.

* meditera.

* lämna venprover på Vårdcentralen.

* promenera.

* gå på bio.

* sortera linneskåpet.


Jag får se vad det blir.  


Sov gott.  


Tankar till Anna & Allan.   


Ovido - Quiz & Flashcards